Strømtid ApS's profile

De 10 førende nationer indenfor vedvarende energi

De 10 førende nationer indenfor vedvarende energi
Den grønne omstilling er en af de vigtigste politiske spørgsmål i det 21. århundrede. Klimaforandringerne holder sig ikke inde for landegrænser, og der er stor forskel på, hvordan verdens lande håndterer klimaforandringerne. Tilslutning til den grønne omstilling er i høj grad et politisk spørgsmål, der tilmed svinger i forbindelse med skiftende regeringer. Dog er der 10 lande der i høj grad er en fast kurs fremad mod en grønnere fremtid uanset skiftende regeringer. 

Ikke overraskede er Danmark på denne liste. Danmark har haft den grønne førertrøje på de sidste mange årtier takket være vores vindenergi, der siden 70'erne har været under massiv udvikling. Af den grund har Danmark været på forkant med den grønne omstilling længe før det blev et varmt politisk emne. Derfor er den lille nation i dag blandt de 10 vigtigste lande i verden, når det kommer til særligt bæredygtig energiproduktion. 
For at komme frem til de 10 lande i verden, der er førende inden for bæredygtig energiproduktion er det vigtigt at medregne de forskellige landes fordele. Dette gælder blandt andet geografiske fordele, politiske overvejelser, naturreserver, udvikling og ikke mindst adgang til teknologi og ekspertise. Derfor er listen ikke en rangering men derimod en gruppe over de lande, der er længst fremme når det kommer til udviklingen af bæredygtig energi.  
Sverige
Vores naboland Sverige tilsluttede sig i 2015 et mål om at eliminere fossile brændstoffer fra dets elnet i 2040. Siden da har Sverige investeret målrettet i sol-, vindenergi, energiopbevaring og grøn transport. Det er Sveriges ambition at være det første fossil-fri land i verden. Det estimeres at omkring 75% af Sveriges el-produktion kommer fra vandkraft (45%) og atomkraft (30%). På nuværende tidspunkt er der tre atomkraftværker i landet. 
Costa Rica
Det lille latinamerikanske land har siden 2014 produceret 98% af sit elforbrug gennem bæredygtige kilder så som vand-, sol-, og vindenergi samt geotermiske energikilder. Dette er et imponerende højt tal og landet er godt på vej til 100% produktion. 
Nicaragua
Nord for Costa Rica ligger Nicaragua, som er mindst lige så langt som sin sydlige nabo. 98,5% af andets samlede energiforbrug er nemlig dækket af grønne energikilder. Som Costa Rica er Nicaragua også heldig at have adgang til geotermisk energi. Geotermisk energi er varmt saltholdigt vand, der findes i undergrunden og som er en oplagt kilde til vedvarende energi. Geotermisk energi er en energiform, der hyppigst er at finde i lande med varmt klima - dog er Island en undtagelse. I Danmark er de geotermiske kilder for kolde til at kunne anvendes som energikilder. For at kunne omdanne geotermiske kilder til fjernvarme kræver det nemlig, at disse har en meget høj temperatur, hvilket altså er tilfældes i Costa Rica og Nicaragua. 
Skotland
Skotland har ligesom Danmark gode muligheder for vindenergi. Landet er geografisk placeret mod nord med en stor kystlinje ud til havet, hvilket giver kraftigt blæst, der kan udnyttes til vindenergi. Skotland har formået at få 97% af landets el-forbrug dækket af bæredygtig energi, primært af vindenergi. 
Tyskland
Ligesom Danmark har været nabo mod syd længe været førende på grøn energi. I 2020 var 45% af landets samlede energiforbrug dækket af vedvarende energiproduktion. I modsætning til Sverige er landet stærkt imod anvendelsen af atomkraft, og i Tyskland anser man ikke atomkraft for at være bæredygtigenergi af den grund, at det er farligt. Derfor modsatte landet sig EU afstemningen om at kategorisere atomkraft som bæredygtig energi. Tyskland er allerede i færd med at lukke dets tre tilbageværende atomkraftværker. 
Uruguay
Vi skal endnu en tur forbi Latinamerika, hvor den lille nation Uruguay har tilsluttet til Costa Rica og Nicaragua og investeret massivt i vedvarende energi de seneste år. I 2018 var 97% af landets samlede energiforbrug dækket af vedvarende og bæredygtig energiproduktion. 60% udvindes af fra vandkraft, hvilket landets 660 km lande kystlinje ud til det sydlige Atlanterhav. Resten stammer primært fra vind- og solenergi samt biobrændsel. 
Danmark
Ikke overraskende er Danmark med på denne liste. I 2021 var vedvarende energi med til at dække 67% af hele elforbruget. Dette var fordelt på knap 50% vindenergi og 11% biomasse. Danmark har en målsætning om at være 100% fossil-fri i 2050, og vi nærmer os med hastige skridt. 
Kina
Måske lidt mere overraskende figurerer Kina også på denne liste. Men landet er faktisk ganske langt i udviklingen af vedvarende energi, det på trods af at landet samtidig er en af verdens største klimasyndere. Tilbage i 2017 var Kina det land i verden, der havde mest solcelle-anlæg og vindkapacitet installeret. Landet er samtidig verdens ledende producent af vandkraft med en installeret kapacitet på 370.160 MegaWatt. I 2020 vedkendte Kina sig at opnå carbon-neutralitet i 2060. Landet har samtidig lovet at generere 35% af sit elforbrug fra vedvarende energikilder i 2030, og tilmed rense ud i den notorisk forurenede luft i landets storbyer. 
Marokko
Mellemøsten er kendt for sine store oliereserver, og en global overgang til grønne energikilder truer på mange måder landenes økonomi. Marokko er også det eneste arabiske land blandt de 10 førende nationer på vedvarende energi. Men ikke desto mindre har landet opnået hele 37% af dets energiforbrug fra vedvarende og bæredygtige kilder. Marokko er meget påvirket af klimaforandringerne, da landet oplever voldsom opvarmning. Landet har sats sig et mål om at opnå 52% af dets el-produktion skal komme fra bæredygtige kilder inden udgangen af 2030. 
USA
Ligesom Kina kan USA være en smule overraskende at se på denne liste, idet landet er en af verdens førende udledere af CO2. Men ikke desto mindre kan landet stolt udmærke sig som den hurtigst voksende grønne energisektor i verden. Siden år 2000 er landets grønne energisektor vokset med 90%. I 2020 var 20% af landets samlede energiforbrug dækket af grønne energikilder. Landet har tilsluttet sig en reduktion af dets CO2-udledning på 50-52% under dels 2005 level inden 2030, hvilket er ambitiøst. 
Ønsker du at hjælpe den grønne omstilling på vej, kan du allerede i dag omlægge hele dit strømforbrug til grøn energi. Kontakt Strømtid og hør mere. 
De 10 førende nationer indenfor vedvarende energi
Published:

De 10 førende nationer indenfor vedvarende energi

Published:

Creative Fields